Syndetics omslagsbild
Bild från Syndetics

Vem bryr sig? : om klimatforskning och klimatpolitik / Göran Sundqvist.

Av: Materialtyp: TextTextSpråk: Svenska Utgivningsuppgift: Göteborg : Daidalos, [2021]Tillverkare: Falun : Scandbook, 2021Beskrivning: 410 sidor 21 cmInnehållstyp:
  • text
Medietyp:
  • unmediated
Bärartyp:
  • volume
ISBN:
  • 9789171736352
Ämnen: DDK-klassifikation:
  • 363.7 23/swe
Annan klassifikation:
  • Uhd
  • Ubaj
  • Oa
Sammanfattning: Klimatfrågan uppmärksammas allt oftare i offentligheten – i form av dramatiska nyhetsinslag om värmeböljor, översvämningar och bränder. Vi lever i ett varmare klimat och konsekvenserna blir allt tydligare, vilket bekräftas i de återkommande rapporterna från FN:s klimatpanel. Här finner vi detaljerade genomgångar av det vetenskapliga kunskapsläget på klimatområdet och tänkbara – och ofta skrämmande – framtids­scenarier. Klimatpanelens verksamhet är exceptionell – aktuell vetenskaplig kunskap har aldrig tidigare ställts samman på ett motsvarande vis. Men hur relevant har denna kunskap egentligen varit i den samhälleliga praktiken? Varför präglas omställningen till en mer klimatvänlig samhällsordning ännu så länge mest av goda föresatser och vaga utfästelser? Vad beror det katastrofala glappet mellan vetenskaplig kunskap och politisk handling på och vad kan vi göra åt det? Detta är frågor som kunskapssociologen Göran Sundqvist tar sig an i "Vem bryr sig?" Med hjälp av kunskapssociologiska traditioner och analysverktyg sätter han in klimatforskningen i ett samhälleligt, institutionellt och politiskt sammanhang och försöker förstå klimatforskningens problematiska brist på praktisk relevans. Det är först när vetenskaplig kunskap på allvar bäddas in i kollektiva föreställningar och förhållningssätt som den kan få en avgörande samhällseffekt. Sundqvist belyser viktiga förutsättningar för att en sådan transformation ska kunna äga rum. Klimatet måste – ju förr desto bättre – bli en fråga för oss alla, för hela samhället. Göran Sundqvist är professor i teknik- och vetenskapsstudier (STS) vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet. Han har publicerat flera böcker på det kunskapssociologiska området, däribland "Vetenskap och demokrati" och "Vetenskapligt medborgarskap" (båda tillsammans med Linda Soneryd, 2019). Sundqvist har också varit verksam vid TIK Senter for teknologi, innovasjon og kultur vid Universitetet i Oslo och är sedan 2016 professor vid CICERO Senter for klimaforskning i Oslo.
Bestånd
Exemplartyp Aktuellt bibliotek Hembibliotek Avdelning Hyllsignatur Status Förfallodatum Streckkod Exemplarreservationer
Bok Arboga bibliotek . Arboga bibliotek Vuxen Uhd Tillgänglig 80071690652
Bok Fagersta bibliotek . Fagersta bibliotek Boken kommer Uhd Utlånad 2023-11-07 23344446858
Bok Fagersta bibliotek . Fagersta bibliotek Vuxen Uhd Tillgänglig 80069228260
Bok Hallstahammars bibliotek . Hallstahammars bibliotek Vuxen Uhd Tillgänglig 80067513971
Bok Kungsörs bibliotek . Kungsörs bibliotek Vuxen Uhd Tillgänglig 80069841420
Bok Köpings stadsbibliotek . Köpings stadsbibliotek Vuxen Uhd Tillgänglig 80069254328
Bok Sala stadsbibliotek . Sala stadsbibliotek Vuxen Uhd Tillgänglig 80069372939
Bok Surahammars bibliotek . Surahammars bibliotek Vuxen Uhd Tillgänglig 80067380060
Antal reservationer: 0

Klimatfrågan uppmärksammas allt oftare i offentligheten – i form av dramatiska nyhetsinslag om värmeböljor, översvämningar och bränder. Vi lever i ett varmare klimat och konsekvenserna blir allt tydligare, vilket bekräftas i de återkommande rapporterna från FN:s klimatpanel. Här finner vi detaljerade genomgångar av det vetenskapliga kunskapsläget på klimatområdet och tänkbara – och ofta skrämmande – framtids­scenarier. Klimatpanelens verksamhet är exceptionell – aktuell vetenskaplig kunskap har aldrig tidigare ställts samman på ett motsvarande vis. Men hur relevant har denna kunskap egentligen varit i den samhälleliga praktiken? Varför präglas omställningen till en mer klimatvänlig samhällsordning ännu så länge mest av goda föresatser och vaga utfästelser? Vad beror det katastrofala glappet mellan vetenskaplig kunskap och politisk handling på och vad kan vi göra åt det? Detta är frågor som kunskapssociologen Göran Sundqvist tar sig an i "Vem bryr sig?" Med hjälp av kunskapssociologiska traditioner och analysverktyg sätter han in klimatforskningen i ett samhälleligt, institutionellt och politiskt sammanhang och försöker förstå klimatforskningens problematiska brist på praktisk relevans. Det är först när vetenskaplig kunskap på allvar bäddas in i kollektiva föreställningar och förhållningssätt som den kan få en avgörande samhällseffekt. Sundqvist belyser viktiga förutsättningar för att en sådan transformation ska kunna äga rum. Klimatet måste – ju förr desto bättre – bli en fråga för oss alla, för hela samhället. Göran Sundqvist är professor i teknik- och vetenskapsstudier (STS) vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet. Han har publicerat flera böcker på det kunskapssociologiska området, däribland "Vetenskap och demokrati" och "Vetenskapligt medborgarskap" (båda tillsammans med Linda Soneryd, 2019). Sundqvist har också varit verksam vid TIK Senter for teknologi, innovasjon og kultur vid Universitetet i Oslo och är sedan 2016 professor vid CICERO Senter for klimaforskning i Oslo.